marți, 2 iunie 2009

restante

Agora 15

„Lumea-ntreagă e o scenă şi toţi oamenii-s actori…”

Bine ne-am regăsit, dragi ascultători spectatori, la Radio Oltenia Craiova. Teatrul ne oferă tuturor şi fiecăruia în parte experienţe puternice, trăiri, amintiri, întrebări şi soluţii, dileme… Dar… Să bată gongul şi să se ridice cortina!

Actul 1 Prolog
Competiţie şi festival
Greu la deal cu boii mici – zice în înţelepciunea sa poporul român. Cam aşa aş defini prezenţele teatrelor de păpuşi din România la cele mai multe dintre festivalurile internaţionale competitive. Dacă pe plaiurile noastre de baladă un spectacol produce revelaţii intelectuale şi estetice în rândul breslaşilor lipsiţi de clorofilă şi vertebre, în competiţia unui festival internaţional este, de cele mai multe ori, un eşec grandios. Nu este un capăt de lume. Teatrul, şi în special teatrul de păpuşi, este o muncă sisifică. Te ridici şi o iei de la capăt. Mă rog, aşa ar trebui, pentru că ai noştri bravi păpuşari încep o tânguială mioritică, arătând cu degetul vinovaţii: regizorul acuză actorii, scenograful acuză regizorul, actorii acuză directorul, directorul dă vina pe primar şi, mai presus de toate, devină este mentalitatea locuitorilor din oraşul unde se desfăşoară festivalul! Ca să nu mai vorbim de atuul pe care-l aveau prin prezenţa unui compatriot în juriu! E clar, cel puţin un premiu este asigurat! Din păcate noi aşa ne-am obişnuit, ni se pare normal să facem aranjamente de culise. Poate din acest motiv calitatea spectacolelor a scăzut aşa de mult încât la festivaluri pot să spere numai să nu se facă prea tare de râs, deşi, cum spuneam, comunicatele de presă ale teatrelor româneşti participante la astfel de festivaluri sunt în culmea extazului estetic. Atunci de ce nu se mai obţin premii? Pentru că este lipsă de profesionalism, pentru că vrem să demonstrăm cu orice preţ că am citit filozofie şi dăm citate culturale în spectacole pentru copii, pentru că niciodată nu ne asumăm un eşec, pentru că suntem atât de plini de noi, încât nu mai avem nimic de învăţat de la nimeni, pentru că suntem persecutaţi de cei care nu înţeleg zbuciumul nostru creator, pentru că mizăm numai pe conjuntură, nu pe spectacol, pentru că suntem adepţii devizei „las-o, mă, că merge-aşa!”.

Actul 2
Cine are nevoie de teatru?
După ce participi la un festival al teatrelor pentru copii, de animaţie şi de păpuşi, unde criteriul unic al selecţiei este valoarea, îţi dai seama că ai nevoie de teatru mai mult decât crezi. Şi explicaţiile apar pe rând, clare şi fără echivoc: teatrul pentru copii se face numai de către profesionişti, pentru că altfel pericolul deformării mentalului lor este uriaş. Programele naţionale de învăţământ din foarte multe ţări se bazează pe teatrul de păpuşi în armonia educaţională a adulţilor de mâine. Frumos, nu? Teoretic şi numai teoretic e valabil şi la noi. Numai că, atâta timp cât directori de teatre de păpuşi sunt te miri cine, de la sufleor la deţinător de derogare profesională (vezi cazul Teatrului Colibri din Craiova), cât planurile şi proiectele se scriu pe colţ de masă, eventual la un şpriţ, cât media de vârstă într-un teatru de păpuşi este de 50 de ani, cât neprofesionalismul, linguşeala, meschinăria, ipocrizia sunt atuurile lucrătorilor din teatru – niciodată nu vom mai fi în topul festivalurilor internaţionale.
Aşadar toţi avem nevoie de teatru, nu de ceea ce acum ni se serveşte cum că ar fi teatru.

Actul 3
Topul evenimentelor teatrale
Două sunt evenimentele pe care vi le recomand.
Primul este proiectul Occident expres, un proiect teatral care cuprinde şi Teatrul Naţional din Craiova. Cine vrea să vadă despre ce este vorba este aşteptat în serile de vineri şi sâmbătă, adică 29 şi 30 mai, pe peronul gării craiovene, de la orele 20:30 şi 22:30. Capitolul craiovean al proiectului este condus de regizorul Alexandru Boureanu.
Al doilea eveniment este cel mai important eveniment teatral al anului. Este vorba despre Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, care se va desfăşura între 28 mai şi 7 iunie. Merită să daţi o fugă până la Sibiu să vedeţi cu ochii voştri şi să adulmecaţi atmosfera unui adevărat festival teatral.

Cumpăraţi-vă bilet şi mergeţi la teatru!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu