marți, 10 martie 2009

martea - 3 ceasuri rele


1. s/au dat publicitatii nominalizarile si premiile speciale uniter 2009. citesc in diagonala, surprind placut cateva nume si productii, dar ceva lipseste. lipseste premiul special pentru teatrul de papusi. si ma gandesc asa: daca nici cei din uniter nu considera ca meritam un premiu anual, atunci e o problema grava. foarte grava. pentru ca nu este numai vina lor, a celor care ne ignora, ci si a noastra, pentru ca nu reusim sa ne facem vizibili, cunoscuti. pentru ca nu ne trambitam premiile, meritele, arta. da' cum, doamne iarta/ma, s/o facem, atata timp cat la conducerea mult prea multor teatre de papusi sunt "derogati" fara studii de specialitate/superioare, ageamii parasutati acolo pentru ca se considera a fi un loc caldutz, fara importantza, dar cu ceva faima/bani, incompetenti care nu au loc niciunde in alta parte si care, prin nepriceperea si teama de a nu/si pierde scaunul, dauneaza grav, foarte grav, teatrului de papusi. (exemplul craiovei este mai mult decat elocvent)
(foto: ionut brancu, seful catedrei de papusarie de la unatc, care invata in continuare. asa sunt ei, Artistii, curiosi, modesti si prea tacuti)

2. citesc intr/un cotidian ca teatrul din deva este pe cale de a fi restructurat, in sensul ca exista propunerea de a fi transformat intr/un teatru de proiecte. si ca din cei 72 de angajati, vreo 65 ar zice pa/pa. adica sa ramana staff/ul de proiecte si ceilalti sa fie angajati pe proiecte. foarte just! doar ca nu/ti vine sa pierzi locul caldutz despre care vorbeam, serviciul "de stat" (ca se sta, nu gluma, in multe teatre din romanica. si se sta pe banii nostri. si ai vostri.), unde ne dam artisti. se lasa cu scandal, oricum.
(foto: mainile lui jordi bertran in timp ce ne explica unul dintre sistemele de manuire ce l/au facut celebru. si premiat)

3. intr/un alt (sau poate acelasi?) cotidian citesc despre intentia lui ranin (directorul teatrului din targoviste) de a demisiona la sfarsitul stagiunii, din ratiuni financiare. dupa ce autoritatile locale incercasera sa transforme teatrul intr/o sectie a directiei judetene pentru cultura (ce giboni!), acum le/au cam taiat macaroana financiara. oricum, eu cred ca adevarul e pe undeva la mijloc. pentru ca ranin a facut in ultimii ani calamitatile alea megalomanice de care alegorice la zilele craiovei. si asta pe o groaza de bani (tot de/ai nostri, dragii mei concitadini!). asa ca reducerea fondurilor pare explicabila, nu insa si aberatia de a transforma teatrul intr/o sectie care culmea!, urma sa fie condusa de un gibon, alaturi de sectia de sport si mai nu stiu ce! (foto: disectia unei marionete. fascinant)
cam asta ar fi fost martea neagra dpdv teatral, daca nu mi/ar fi inseninat ziua primirea unui mesaj de dragoste pentru teatrul de marionete.
va urma

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu