sâmbătă, 21 martie 2009

marioneta de foc

a fost prima zi a saptamanii teatrale. cu bune si cu rele. pentru ca e sarbatoare, e 21 martie si papusarii din toata lumea sunt sarbatoriti, incep cu lucrurile bune. deci:
de bine:
*la multi ani tuturor papusarilor!
de rau:
*la teatrul liric, acolo unde sunt programate reprezentatiile "colimbricilor", intr/o zi atat de importanta pentru noi / e ziua noastra, la naiba/n puii mei!!! / competenta de directoare s/a gandit cu capul ei po(i)etic cum ca trebuie sarbatorit horia davidescu (pana aici toate bune si frumoase, numai ca a ignorat total si deliberat esenta acestei zile: ziua marionetistilor!!!). dupa ce l/a facut erou in primul razboi mondial pe sarbatorit(haaaaaaaaa!hahaha!!! am ras teribil cu catalin davidescu, fotoreporter ocazional ca si mine! o avea dragul de dom' horia 88 de ani, da' cum o fi socotit economista/cibernetician cu mintea ei pusa pe moatze?!)), a dat tonul unei lalaieli de "multi ani traiasca" si a continuat gafele cu necitirea mesajului. sa ma (va) explic: in fiecare an o personalitate ffff importanta din teatrul de animatie trimite un mesaj care se citeste in aceasta zi (21.03) pe toate scenele teatrelor de papusi din lume. anul acesta mesajul a fost trimis de scenograful ceh petr matasek. am intrebat/o, cam ofuscata ce/i drept, de ce nu citi mesajul. iaca ce/mi raspunde rastita, da' gatita (cu cercelusi, cu alea/alea...): era prea lung! si sa/l citesti tu cand o sa te faci directoare! pam/pam! - am zis eu si/am marait o injuratura porcoasa printre dinti.

iata si mesajul:
ZIUA MONDIALĂ A TEATRULUI DE MARIONETE
21 Martie 2009
O linie de foc lungă pe cer despică spaţiul şi dispare în adâncul Universului. Apare şi reapare din nou. Este Prometeu cu o torţă în mâini ce caută disperat în întuneric pe aceia cărora să le o poată transmite. Torţa din mâinile lui Prometeu este o Marionetă de foc, cadou de la zei, care au trimis reflexia imaginii lor rasei umane pentru a nu fi uitaţi. Cu umilinţă, rasa umană a acceptat-o pentru a-i cinsti pe zei, pentru a crea imaginea lor şi a relaţiei schimbătoare pe care a are cu ei. Dar, cu toate acestea, avem o problemă. Să nu pretindem că putem ignora legea conservării energiei. Dacă o respectăm, materia Marionetei de foc va arde mocnit şi se va transforma în cenuşă
Din fericire, Marioneta va arde fără a înceta să existe pentru că se transformă cu ajutorul credinţei celor care o întâlnesc. Astfel, ia naştere o imagine reciclată a zeilor, o ideea animată materializată de oameni şi fascinantă datorită focului care luminează spaţiile şi, astfel, nu ne simţim singuri în Univers. De aici, umanitatea a cunoscut binefacerile luminii şi a căldurii focului, obsesia creaţiei, metafora permanenţei sale în opera de artă şi, în final, ideea de solidaritate care se manifestă în momentele de viziune rituală în spaţii comune.
Aici, pe Pământ, ştafeta Marionetei de foc este purtată fără întrerupere de generaţii de norocoşi pe care căldura degajată îi calcineză fără să -i ardă. Este o cursă fără sfârşit a mesajului constant, în ciuda duratei de timp şi a necazurilor din zilele noastre. Locurile şi distanţele reciproce ale apariţiei Marionetei de foc, aspectul ei schimbător sunt aparent accidentale, iar raţiunea reapariţiei ei variabile nu este cunoscută decât de zei.
Îi privim cu admiraţie pe cei care au primit de la strămoşii lor ştafeta Marionetei de foc şi o poartă până la sfârşitul zilelor lor pentru a o transmite mai departe. Probabil că, Prometeu nu va mai veni niciodată. Suntem prea sensibili pentru a ne da seama de reîntoarcerea lui încă o dată. De aceea, noi trebuie să-i protejăm pe cei care au avut posibilitatea de a primi, de a purta şi de a transmite Marioneta de foc. Este, fără îndoială, singura posibilitate de a-i păstra flacăra arzând.
Petr Matašek

Si tot azi a fost prima proiectie din seria programata de GAG in saptamana teatrului. azi a fost teatrul japonez: kabuki, no si dragul de bunraku.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu