marți, 8 februarie 2011

agora printre bugete


Lumea/ntreaga e o scena si toti oamenii/s actori!

Stiti ce se intampla in culisele minunatului spectacol numit “aprobarea bugetului local”? Cu siguranta nu vom lumina toate ungherele si nu vom auzi toate susotelile, dar “aria transparentei” are un acompaniament nou si nu prea … Sa bata insa gongul si sa se ridice cortina!

Nu mai tarziu de maine (joi, 10/02/2011) are loc primul si unicul spectacol anual al aprobarii bugetului dragii noastre urbe. Oferit cu generozitate spre dezbatere publica de catre autoritati, bugetul a declansat polemici, destul de anemice insa, aprecieri, dezamagiri, amuzament… Ca la comedie, neicusorule! Cele doua tabere, care se infrunta vitejeste in antrenamentele pentru electoralele ce se apropie terifiant, canta dupa partituri diferite. Pe de o parte e corul “celor drepti”, care imparte cu impartialitate, stiinta si credinta banisorii, iar pe de alta parte corul “obiditilor” care vrea binele poporului si sa fie armonie intre oameni. Noi, spectatorii care platim pentru acest spectacol un billet al dracului de scump - taxe, impozite, tva, accize, formulare, adeverinte, posturi, neglijenti si incompetenti – ascultam solistii celor doua coruri si apreciem, cu gust sau nu estetic, trilurile fiecaruia. Dupa fiecare act teatral, conform obiceiurilor spectatorului de teatru craiovean, ne/a placut sau nu ne/a placut, noi ne ridicam si aplaudam frenetic. Dupa care incep comentariile rautacioase pe la colturi. Nu ne/a trecut de 21 de ani incoace. Ne place. Pe principiul “minte/ma, Fanica, dar minte/ma frumos!”.

Replici spuse grav sau duios, termeni ca investitii, canalizare, dezvoltare, reforma, craiovenii platitori de taxe si impozite, fonduri europene, proiecte, studii de fezabilitate, comunitari, administratie… Ce mai! O poezie! Corneille si Racine ar fi invidiosi! (a! ma scuzati, o mica paranteza pentru “luminatii” conducatori: Corneille si Racine au fost mari dramaturgi si oameni de teatru francezi apartinand clasicismului) Si pentru ca tot veni vorba de teatru, poate n/ati aflat ca institutiilor de cultura craiovene le/a fost sortit anul acesta un procent de 65-70% din bugetul de anul trecut. Asta in conditiile in care Filarmonica si Teatrul Colibri fac sali pline si arhipline, depasindu/si planul de incasari pentru anul precedent. Asta ca sa vorbim pe limba celor ce impart banii din pix, nu putem duce discutia spre un nivel cultural superior, pentru ca ne/am trezi vorbind singuri, fara interlocutorii agatati de cifre, interese si pseudo-doctrine prin comisiile primariei. Dar cum sa le cerem noi, dragi ascultatori spectatori, acestor “exemple de competenta” (ca san u zic “exemplare”!) sa acorde o atentie mai mare formarii noastre culturale, cand ei, edilii nostril, nu stiu unde e Teatrul Colibri??!! Pe site/ul primariei apare adresa din strada A.I.Cuza, adica de unde au fost izgoniti (mai mult decat discutabil!) acum 5 ani!! Asa, un exemplu… Sa mai si vina la teatru, la spectacole??!! Ei as! Hai, ca asa obraznicie…

In schimb bine ca vom avea lumina! Daca tot avem bani “san e lafaim”, atunci sa facem lumina! Sa arza neoanele si felinarele! Sa scaldam Bania in luminite colorate, macar sa putem spune ca suntem verzi de la bec, nu de foame si vineti de la spot, nu de umilinta! Doamne, de ce nu exista “firme de partid” care sa ia in grija si teatrele, ca poate asa ar sari si bietii saltimbanci (cum ii numesc edilii pe artisti) de umilinta unui salariu de 500-700 de lei… Dar sa zica mersi si pentru asta, ca asfaltarile, bordurile si beculetele merg si fara artisti!!!

Ce este cel mai grav nu este faptul ca institutiile publice de cultura au un statut de tolerat (de neconceput pentru o societate civilizata), ci ca artistii nu iau atitudine, acceptand cu resemnare aceasta decadere profund nedreapta din pozitia de componenta spirituala vitala a societatii. N/am vazut nici o iesire publica a nici unui director care macar sa/si declare nemultumirea pentru aceasta crasa nedreptate, daca mai mult nu poate face! Discutiile, luptele, intrigile si desfasoara in culise, dupa cum ziceam la inceput rubricii. Insa aceasta tacere publica a reprezentantilor institutiilor puplice de cultura din parohia primariei este nociva si condamnabila, nefacand decat sa intareasca pozitia celor ce ingradesc accesul craiovenilor la cultura prin subfinantare.

Dar sa ne bucuram, dragi concitadini! Ca maine vom avea parte de un spectacol teatral de exceptie: in foyerul Teatrului National, bastion de cultura, va fi un show al inimioarelor, dragalaseniilor, pitipoancelor si imberbilor, al surogatelor vestimentare si al poleielii cu ocazia marii sarbatori a culturii nationale – Valentine’s Day! Ca nu degeaba primaria a postat pe site/ul propriu programul singurei institutii de cultura pe care nu o pastoreste! Dar ca sa nu/mi mai aud vorbe ca sunt carcotasa, repet ce am spus saptamana trecuta: pe nestiute si in discretie, primaria a incercat sa repare gafa, cerand directorilor teatrelor Liric si Colibri, Filarmonicii, Ansamblului folcloric si Casei de cultura programul pentru a/l afisa pe site… maxim professionalism si nedisimulat interes!

Si totusi, pana data viitoare, cumparati/va bilet si mergeti la teatru!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu