vineri, 19 martie 2010

20&21/03/10

20 martie e ziua internaţională a teatrelor pentru copii şi tineret, iar 21 martie e ziua internaţională a marionetiştilor şi păpuşarilor. iaca mesajele transmise cu acest prilej, mesaje care vor fi citite pe toate scenele lumii.

20 martie
Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret

Mesajul Domnului Wolfgang Schneider-președintele ASSITEJ Internațional (Asociația Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret)

Ascultați și priviți, încurajați gândirea liberă și nu în ultimul rând, bucurați-vă! Luați parte la o aventură plină de bucurie, în măsura în care puteți. Copiii sunt viitorul nostru și teatrul pentru copii este un atelier creativ pentru acest viitor. În teatrul pentru copii este explorat viitorul: în povești din viața de zi cu zi, care reprezintă o parte din educația prin artă- o școală a privirii, a observării, a fanteziilor sociale.
Teatrul pentru adulți ajunge în foarte mică măsură la spectatorii săi potențiali. În forma sa cea mai bună teatrul pentru copii reușește acest lucru, cu ajutorul grupurilor școlare sau de grădiniță. Dar nu toate școlile și grădinițele sunt implicate în experiența artistică, nu toate beneficiază de ea.Și din acest motiv avem cu atât mai mare nevoie de teatru pentru copii ca o componentă naturală în educația copiilor de la cea mai mică vârstă: ceea ce înseamnă accesul la artele spectacolului pentru copii și tineret și posibilitatea oferită lor de a juca și de a crea spectacole pentru ei înșiși.
Teatrul pentru copii și tineret poate exista în toate aceste feluri! De aceea trebuie să promovăm Ziua Teatrului pentru Copii și Tineret, în cele aproape 100 de țări din toată lumea în mai mult 10.000 de teatre pentru copii și tineret, în sud și nord, în est și vest , de pe toate continentele, care au mai mult de 1.000.000.000 de spectatori , copii și tineri .
Mergeți înainte dragi artiști ai teatrului din întreaga lume și dați o șansă schimbării!


Mesajul Domnului Ornat Porat –reprezentant al Teatrului israelian pentru copii și tineret, director și fondator al teatrului pentru copii și tineret

Lucrurile care ne conturează caracterul sunt acelea care sunt ascunse în memoria noastră- încercările și evenimentele pe care le-am trăit și care au devenit amintiri. Lucrurile pe care ni le amintim provin adesea din dorința noastră de a ne aminti. Chiar și evenimentele în care am fost în centrul atenției ajung în memoria noastră prin amintirile celorlalți. Le adunăm în noi prin amintirile celorlalti, din poveștile pe care ni le spun.
Cei cu o imaginație bogată își pot aminti lucruri pe care nu le-au trăit deloc, dar care, prin puterea imaginației, devin o trăire reală. În teatru găsim aceste amintiri exprimate cu prospețime, atât pe cele reale, cât și pe cele care sunt o plăsmuiri ale amintirilor personale și colective.
Aceasta este puterea teatrului- puterea de a aduce în conștiință, de a stârni asocieri, emoții, blocuri de amintiri. Teatrul este unul dintre cele mai importante forme de artă în viața culturală a societății umane deoarece este angrenată în toate sferele vieții umane.
În teatrul pentru copii tânara audiență întâlnește nu numai o realitate familiară, dar și una nouă, nefamiliară.
Copiii absorb impresiile proaspete și descoperă noi posibilități- ceea ce înseamnă pentru ei o nouă experiență de viață. Teatrul adâncește și îmbogățeste sensibilitatea copilului prin mijloacele înnoite de întâlnire familiară, apropiată, pe care o știe deja.
Teatrul lărgește orizontul copilului, ajutându-l să zboare pe aripile imaginației spre lumi necunoscute, îndepărtate, ciudate și încântătoare.
O vizită la teatru creează în tânăra audiență o amintire colectivă emoțională și intelectuală- în care se află vestigii lingvistice, vizuale și asocieri culturale.
În cadrul teatrului, copilul retrăiește nu numai amintirile și visele personale, dar și amintiri și vise ale familiei umane, ale strămoșilor,ale națiunii, ale întregii rase umane!
Teatrul pentru copii are un rol special în lumea noastră multi culturală- să realizeze o fundație culturală comună care să îi aducă pe ceilalți mai aproape: prin valoarea sa universală poate exprima un mesaj despre frumusețea noastră ca ființe umane, iar prin joc poate să exprime secretul bucuriei, al copilăriei, dorința și speranța.

21 martie e sărbătoare pentru toţi păpuşarii şi marionetiştii lumii.

Ziua Internaţională a Marionetiştilor
21 Martie 2010

Mesaj internaţional de Robert Lepage


Dragi prieteni,
Iată mesajul marelui regizor Robert Lepage pentru Ziua Mondiala a Marionetistilor, pe care o sărbătorim la 21 martie 2010. Ne bucurăm că este alături de noi şi îi suntem recunoscători. Am primit textul cu puţin înainte de cutremurul din Chile. Toţi membrii UNIMA au un gând bun pentru popoarele haitian şi chilian.

Jacques TrudeauSecretar General al UNIMA (Uniunea Internaţională a Marionetiştilor)


Ca mulţi oameni, şi eu am fost extrem de impresionat de cutremurul care a devastat Haiti. Văzând imaginile transmise la televizor şi pe internet, m-am întrebat care dintre mijloacele artei spectacolului ar putea să exprime implicaţiile umane ale unui astfel de cataclism? Ce ar putea să ne trezească solidaritatea, compasiunea şi nu neapărat mila, să ne solidarizeze fără să facem morală şi ce ar putea să ne facă să simţim şi noi ecoul rănilor şi suferinţelor?
M-am întrebat cum aş putea să transpun pe scenă nu doar nefericirea poporului haitian, ci şi forţa acestui popor care ne emoţionează şi ne inspiră în acelaşi timp.
Cred că marioneta ar putea să povestească o asemenea tragedie. Fragilitatea sa, vulnerabilitatea sa, dar şi forţa care-i vine din puritate şi din inocenţă pot crea o legătură unică şi intimă cu spectatorul. Această apropiere vine probabil din avantajul uriaş pe care această artă îl are faţă de teatru sau de film: marioneta nu se preface.
Spre deosebire de jocul actoricesc, violenţele la care supunem marioneta nu sunt false, iar când îi tăiem sforile, când o lovim, când o batjocorim, când o umilim sau când o dezmembrăm, ea nu se plânge niciodată. O reparăm, o lipim şi ea o ia de la început.
Acest adevăr dă o mare putere marionetelor care pot să înfrunte vitregiile sorţii şi să aibă curajul necesar să reconstruiască lumea.

Robert Lepage

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu