sâmbătă, 25 iunie 2011

Vine vara, bine/mi pare, a sosit vacanta mare!

Concedii, tabere, calatorii, planuri de renovare a caselor sau a vietii, examene si consecinte, ce mai!, iar o vara agitate si spumoasa!

Citesc intr/un ziar cum lumea fierbe in asteptarea verii teatrale in Europa: festivaluri pentru toate categoriile de spectacol: teatru, muzica, film, dans sau combinate. Si/mi trasez in gand un drum care sa cuprinda cat mai multe astfel de evenimente. Incep cu Serbia, unde la Subotica se desfasoara la inceput de iulie un minunat festival de film in aer liber in amfiteatrul parcului Palic (vorbim si despre statutul amfiteatrului in comunitatea noastra!), apoi trec in Ungaria si ma opresc la Szeged la alt festival in aer liber dedicate muzicii de orice fel, de la opera la punk/rock, fac un tur prin Italia unde Arrena di Verona gazduieste toata vara reprezentatii ale unor celebre opere, dar si concerte, si ajung in Franta la timp pentru festivalul de la Avignon. Si gata vacanta, dar nu si festivalurile!

Si ma intorc acasa, in metropola numita Craiova. Si se termina povestea.

Visul frumos s/a spulberat! De cativa ani, firava initiative de a copia occidental fara nici un fel de support real a palit cu fiecare editie. De cand cu facilitatile calatoriei spre tarile ravnitei civilizatii, edilii nostri, in spiritul profound romanesc al lui copy/paste, au gasit de cuviinta sa culturalizeze spatiul public. Evident, fara nici un fel de analiza sau strategie sau macar gand. Si zis/a vataful: sa iasa artistii in strada sa cante si sa joace intru desfatarea norodului! Zis si facut! Cine si cum sa le explice multpreastiutorilor si hiperculturalilor alesi cum ar trebui facut? Directorii de institutii de spectacol din Craiova? Ei implinesc doar pohtele ce pohtesc acei ce le rectifica bugete si le aproba, numai din marinimie!, organigrame si proiecte. Cine, deci, si cum sa le explice? Cine sa se priceapa si sa fie abilitat sa o faca? Vreo tanara domnita care stie perfect limbajul criptic al comunicarii virtuale? Perfect! Ce studii si background cultural are? Pardon, e la fel de indiscreta intrebarea ca si aceea despre varsta… E suficient ca e fata/nepoata/nora/verisoara/cumnata cui trebuie. Asa ca viata estivala a Craiovei e la fel de lipsita de clorofila, de personalitate, de profesionalism ca insisi programatorii sai. De aceea multe veri de/acum inainte vom vedea/asculta in piata socio/umana aceleasi spectacole si (aproximativ) concerte. Copiii se vor delecta pe toata perioada copilariei lor (pana in adolescenta chiar) cu aceleasi spectacole, deja in circuit de cativa ani buni, si pe care oricum le/au vazut si in sala de spectacol. Ma rog, in sali de sport, de clasa, de mese… Sa revenim insa: iar melomanii vor admira fetzele blazate ale acelorasi artisti ai institutiilor de spectacol muzical, cu aceleasi fragmente din opera sau concerte celebre… Important e sa bifam noi niste actiuni, sa ne bucuram ca a mai trecut o vara culturala… Iar craiovenii sa plece in concediu sau sa stea la terase daca nu le convine! Si sa/si plateasca taxele la timp, ca e nevoie de bani la buget. Cu bugetul stim noi ce sa facem!

De exemplu renovam, la a cata strigare, Doamne!?, teatrul de vara din parc. Un fleac de 1 milion de euro! Da, dar punem scaune din fibra de sticla, un rafinament, nu alta! Ca pe stadion. Pai da, sa se asorteze cu gresia si faianta cu care am potcovit Casa Bibescu. Stiu, stiu, cum imi permit sa/mi dau eu cu parerea, cand arhitectii Craiovei si ai proiectelor asa au zis… Vorbim despre aceiasi arhitecti care semneaza puz/uri ce dau posibilitatea aparitiei constructiilor monstruoase si apoi se vaieta la televizor ca orasul nu arata bine? A, da! Vorbim despre aceiasi arhitecti care/si dau avizul pentru masacrarea cladirilor de patrimoniu in schimbul unor contracte de prestari derulate prin firmele lor? Atunci de ce ne miram ca, intr/un spatiu peisagistic ce reclama un anume stil, teatrul de vara va avea plastic, mult plastic? Eu zic sa nu ne mai miram, cum nu ne mai miram ca sala polivalenta n/o sa fie functionala inca multi ani de/acum inainte, desi a inghitit bani cat pentru un cartier rezidential.

Si poate mirarea ne/o transformam intr/o cerere concreta si ferma de a repara fapta incalificabila de a da afara Teatrul Colibri dintr/o cladire de patrimoniu, cu avizul “specialistilor” si de a/l tine intr/un prelungit surghiun. Ca asa merita! Si cei 40 de mii de copii ai Craiovei si, probabil o suta si ceva de mii ai Olteniei, dar si papusarii, forma inferioara marilor artisti! Daca era vorba despre artisti cum sunt aceia care umplu tabloidele si care sunt asteptati cu covor rosu sa faca play/back pe bani multi… da! Nu niste anonimi care spun povesti mai frumos ca oricine pe pamantul asta, cu papusi!

Discutia ramane deschisa, monologul meu va continua. Bucurati/va de spectacolele gratuite oferite de personajele contemporane ale urbei! Caragiale curat!

3 comentarii:

  1. Adriana, ma roade o intrebare de mult, de dinainte de a te citi, dar cu atat mai mult de cand o fac: in afara de tine, mai urla careva in pustiu asta? Si "colibreii" de ce nu sunt in strada - aia unde sta si Cuza - sa-i tina si lui de urat ... ca de urat se moare ... uratul ne face gri... io nu zic ca e datoria lor, da daca un tembel din frunte nu isi face datoria , nu vor macar sa scoata puroiu' ????
    Adriana

    RăspundețiȘtergere
  2. Si inca ceva: GAG-ul vostru permite inscierea de membrii cotizanti sau ceva? C-as vrea s-o fac...

    RăspundețiȘtergere
  3. 1. nu e comod sa urli impotriva curentului de puroi, da' si puroiu' se aduna cand nu dai cu antibioticu' in el! :) si "colimbricii" au prestat la umbra prefecturii sau la poalele iepei lu' mishu' cel viteaz. si/n plus, se raporteaza depasiri de plan la premii (d/alea compensatorii, ma/ntelegi...) si alte realizari marete, asadar competentii cu pixu' cica e de bine. stam prost la capitolul responsabilitate si constiinta, da' ne impiedicam noi de concepte d/astea burgheze?
    2. gag/ul nostru te asteapta cu drag (si) cu redirectionarea a 2% din impozitul pe venit, conform legii si/sau sponsorizari. cam asta e sursa noastra de finantare, cand nu reusim sa pacalim okiul vigilent al autoritatilor si mai castigam vreun proiectzel.
    s/auzim de bine!

    RăspundețiȘtergere